Ei ole pitkä aika siitä, kun viimeksi unijutuista kirjoitin TÄSSÄ ja TÄSSÄ postauksessa. Sen jälkeen olen saanut muutamia toiveita kertoa kuulumisia siitä missä nyt mennään? Miten meillä tällä hetkellä nukutaan? Paremmin, mutta ei vieläkään hyvin.
Noel nukkuu alkuyön nykyään pääsääntöisesti tosi hyvin ja eka pätkä onkin rauhoittunut todella paljon. Ihanaa että makkarissa ei tarvitse jatkuvasti olla hyssyttämässä toista uneen, vaan lasten mentyä nukkumaan saa oikeasti sen oman hetken rentoutua. Hyvinä öinä Noel sitten posottaakin ilta kasista kahteen asti yöllä, eli lähes kuusi tuntia putkeen. Viimeistään kahden aikaan uni kuitenkin katkeaa, eikä siihen pääse enää kiinni ilman, että pojan nostaa viereen sekä rinnalle hetkeksi. Kahden jälkeen poika onkin sitten vieressä loppuyön perhepedissä. Harvoin kuitenkaan pysyn itse kartalla siitä, kuinka usein rintaa vielä otetaan yön aikana ja tähän olisikin sitten seuraavana tarkoitus tehdä muutoksia.
Nyt kun Noel täyttää vuoden, on imetystä muutenkin tarkoitus alkaa vähentämään asteittain. Kuitenkin mahdollisimman lapsentahtisesti. Nuo yöt nyt olisi ehkä se ensimmäinen paikka jättää imetykset pois niin, että mahdollisimman pian maitoa otettaisiin ekaa kertaa vasta oikeasti aamuyöllä aikaisintaan 5 aikaan. Tää kuitenkin vaatii sitten taas omia jaksamisia, koska meidän pojan tuntien, tää muutos ei tuu olemaan helppo ja sitä tullaan protestoimaan useana yönä.
Alkuyön heräilyt saatiin oikeastaan poistettua sillä, että päätin etten anna rintaa ennen kahta yöllä. Useampi yö meni totutellessa ja poika heräili usein vaatimaan läheisyyttä ja tissiä. Se kuitenkin jäi melko pian ja univäli kasvoi katkeamattomana tuonne 1-2 kieppeille. Joskus heräillään aiemminkin, mutta uneen pääsee helposti takaisin, kun pojan nostaa hetkeksi syliin. Itsenäisesti Noel ei myöskään suostu nukahtamaan omaan sänkyyn, eikä musta ole edelleenkään huudattamaan toista. Nukuttamiset tapahtuukin siis sylissä laulellen ja silitellen, mutta usein väsy iskee jo iltamaidolla ja Noel nukahtaa tissille.
Aika monimutkainen ja sekalainen sepustus tän hetken tilanteesta, mutta vähän sekavaa on tää meidän nukkuminenkin edelleen. Askel askeleelta mennään kuitenkin parempia öitä kohti. Jospa meillä jouluna nukuttaisiin JO kokonaisia öitä? 😀
Vinkkejä ja vertaistukea otetaan mielellään vastaan, joten niitä saa enemmän kuin mielellään jakaa kommenttiboxiin <3 Kiitos!
Seuraa blogiani, Facebookissa, Bloglovinissa ja Instagramissa + Snapchat: @essipieces.
Tags : kehitys&kasvu, lapsijutut, vauva-aika
Essi sanoo
Hei!
Meillä on kohta 11kk ikäinen poju, jonka yöt oli ihan hirveitä ensimmäiset 8kk. Niitä alettiin parantamaan ensin sillä, että en antanut enää iltaisin nukahtaa tissille vaan syötin hänet sohvalla ja siirsin siitä omaan sänkyyn nukahtamaan. Aluksi protesti oli jäätävää ja tassuttelulla mentiin. Noin viikossa poju oppi nukahtamaan itse.
No sitten aamuöistä tuli todella katkonaisia ja saatettiin herätä jopa 20min välein pyytämään tissiä, minkä vuoksi pidettiin kevyt unikoulu tassutellen, kun poju oli 10kk ikäinen. Isi hoiti ekat yöt pojun heräämiset. Ensimmäisenä yönä protestoi muutaman kerran mutta jo toisena nukkui kokonaisen yön. Nyt nukkuu pääsääntöisesti koko yön 21-7/8. Ja oma jaksaminen on parantunut myös huimasti ja myös poju jaksaa päivisinkin paremmin. ?
Voimia katkonaisiin öihin.
Kme sanoo
Meillä on kaks poikaa, ja ne on kyllä uniasioissa kuin yö ja päivä. Pienempi kohta kaksivee nukahtaa hienosti ite päikkäreille ja yöunille. Isompi reilu kolmevee taas tarvii jonkun viereen molempiin hetkiin, että uni tulisi ja yöllä hipsii aina meidän väliin. Pienempi tulee väliin vain harvoin. Mä koen, että lapset on vaan totaalisen erilaisia näissä unihommissakin. Toinen tuntuu tarvitsevan enemmän ja pidempään turvaa ja läheisyyttä, ku toinen, vaikka muuten ois kasvatettu/imetetty/nukutettu samanlailla. Ja vaikka ite ei aina nuku hyvin, ku pieni pyörii vieressä, oon ajatellu, ettei se siihen isona enää tuu. Pitää vielä nauttia, ku voi 😉
Lily sanoo
Täällä vertaistukea huonoista öistä!! Ensimmäinen askel on se että purkaa uniassosiaation tissiin. Eli ei anna nukahtaa tissille. Voin kertoa et vastarinta täällä oli jäätävä. Mutta sen avulla 10-20 heräämisestä päästy 2-3. Meillä seuraava askel lopettaa yösyötöt. Suosittelen unihiekkaa etsimässä- kirjaa. Tsemppiä!
TK sanoo
On oikeastaan yhtä tyhjän kanssa kysyä vinkkejä ehjiin öihin kun aloittaa sanoin ”imetyksen vähentäminen mahdollisimman lapsentahtisesti”. Tuohan nimenomaan takaa sen, että vauva saa rintamaitoa yölläkin, vaikkei vuosikas tarvitse yöllä enää tippaakaan ravintoa. Joten vaihtoehdot ovat jatkaa samaan malliin tai vaihtaa iltaimetys tuttipulloon ja sänkyyn nukuttamiseen ja kestää muutamana yönä vauvan protestointi. Ja siitä ei muuten vauva säry!
Eveliina Vapaniemi sanoo
Täällä tyttö 1v. ja edelleen herätään kolme kertaa yössä. ”Juhlaa” jos neljä tuntia nukutaan putkeen. Yleensä siis ”vaatii” tissin että saadaan jatkettua unta. Unikoulua ei olla pidetty enkä ole ajatellut sellaista vielä pitää. Sitten kun oma jaksaminen alkaa olla koetuksella niin katsotaan miten edetään. Tsemppiä! Meillä oli muuten lasketut ajat tosi lähekkäin. Mulla oli 29.7.16 ja Adeliina syntyi 27. päivä. Seurasin Instassa, että koska hei me syntyy pikkuinen. ?
Eveliina Vapaniemi sanoo
’Teille syntyy pikkuinen.’ Siis. Tein muuten banaanipannaria tytölle, mutta ei noussut noin hyvin kun sun tekemä. Kiitos kuitenkin reseptistä! ??
Minna sanoo
Meillä auttoi ainoastaan imetyksen lopetus. Typy alkoi yhtäkkiä heräilemään tavallisesta poiketen yöllä tissille 2-3 kertaa.. tämä siis selkeästi oli vain tapa, nälkä tytöllä ei ollut. Vaikutti myös tytön päiviin tuo heräily ja tuntui olevan koko ajan väsynyt ja hieman kiukkuinen. Olin muutenkin ajatellut lopettaa imetyksen ja toteutin sen kun tyttö oli yökylässä ekaa kertaa. Pari ekaa yötä oli vähän vaikeita mutta sen jälkeen on nukkunut kokonaisia öitä n. Klo 20-7/8. Meillä suunnilleen saman ikäinen tyttö kuin mitä Noel on. Selkeästi oli meille sopiva aika imetyksen lopetukseen 🙂
Kirsi sanoo
Noooh… mä sanoisin näin, että tulkaa sitten tänne valittaan huonoja öitä, kun olette valvonut vuosia siis oikeesti V-U-O-S-I-A. Minua meinaa niin huvittaa nämä ensimmäistä kertaa äidiksi tulevat, kun kerrotaan, että on nukuttu huonosti vaikka 8kk. Minä olen nukkunut huonosti kuopuksen kanssa jo NELJÄ vuotta ja KAHDEKSAN kuukautta! Sitä ennen oli myös esikoinen, joka luojan kiitos valvotti ”vain” vuoden.
Minulla on siis 4v8kk:n aikana täysiä öitä (siis noin 7h) takana alle 10 kpl. Repikää siitä… Tyttö heräsi vielä 3-4 vanhana jopa 8 kertaa yössä, että voi kurjaa, jos teillä herätään JOPA 3 kertaa yössä. Koittakaa nyt jaksaa kun on niin rankkaa. 🙂
Ja tämän ikäiselle, kun meidän tyttö, ei ole mitään unikouluja tai neuvoja. Nukkuu omassa sängyssä, mutta kun sattuu olemaan yölläkin vilkas, niin minkäs teet. Yöllä puhutaan, naureteaan, itketään, nähdään unia niin hirveästi, että ne pitää sitten elää aivan kuin olisi hereillä. Ja kyllä siihen herää äiti vaikka olisi mikä, kun toinen kiljuu unissaan ihan täysiä. Että tätä tämä on, ei auta kuin kestää ja käydä myös töissä tässä samalla, mm. herätä töihin klo 5.10 ja tehdä ”aivotyötä” koko päivä. Ei voi olla päivää kotona silmät ristissä, kuten aika moni teistä.
Mutta kaikilla on omat ongelmat, ajattelinpa kirjoittaa myös tällaisen version. Että ei ehkä haittaa, jos vauva valvottaa sen eka vuoden ja heräilee tissille ja vaikka mitä…. Minä sanon, että tässä vaiheessa se alkaa pikkusien haittaamaan, kun tyttö on kohta 5v ja heräilee kuin pikkuvauva.
Merika sanoo
Kirsi,mä niin tiedän 🙁 meillä myös 4,5 vuotias poika ja paljon yöheräilyjä. Semmosen 5-7 kertaa kun yön aikana on herännyt jo pidempään,niin pikkusen on univelkaa. Tsemppiä sinne teille 🙂 🙂 🙂
loviisa sanoo
Meidän kohta 1-vuotiaan yöt helpottui vähän kun isä alkoi hoitaa iltatoimet ja nukkumaanlaiton joka ilta, ja poika nukkuu pinniksessä aamuyöhön asti (ennen oli koko yön perhepedissä). Jos oon illalla kotona, niin iltaimetys on ennen iltapalaa. Nyt herätyksiä on enää noin 2 yössä (ennen niitä oli miljoona?) ja siitä ensimmäisestäkin koitetaan pikkuhiljaa päästä eroon niin että isi rauhottelee ja antaa vettä.Aamuyöllä vielä imetän ja otan kainaloon,saa nähdä koska siitä viitsii vieroittaa, kun pelkään että sitten se aamu todella alkaa sillon viideltä kun tissillä saa aika hyvin lisää uniaikaa? Imetystä en oo vielä lopettamassa, mut käyn jo töissä niin olis aika ihanaa saada nukkua öisin. ?
Sirpa sanoo
Meillä poju on nyt 1v. En tiedä miksi,mutta ihan itsestään on yöheräilyt vähentyneet. 20-6.30 aikana syödään 1-2kertaa. Juuri oli flunssa ja heräili enemmän, mutta kun flunssa oli ohi palasi taas tuohon 1-2 kert/yö heräilyyn. Meillä siis ainakin tuo lapsentahtisuus on toiminut 🙂
Emilia sanoo
Meillä nuorimmainen täytti tällä viikolla 1v. Meillä oli melko samanlaisia yöt; neiti nukahti rinnalle ja heräsi muutaman tunnin päästä unille menosta, jonka jälkeen nukkui perhepedissä. Siinä heräili jatkuvasti rinnalle enkä enää tiennyt montako kertaa on syönyt, ollut koko ajan rinnassa kiinni vai mitä. Lisäksi uni oli tosi herkkää ja havahtui helposti ääniin. Aloin olla itse aika poikki raksa-arjen ja kolmen lapsen arjen pyörittämisen kanssa kun unet olivat niin epäsäännöllisiä ja huonoja. Niinpä 1,5 kk sitten mieheni ehdotti, että pitäisimme tytölle lempeän tassu-unikoulun. Se meni kivuttomasti. Menin itse nukkumaan keskimmäisen huoneeseen ja mieheni nukkui tytön kanssa. Muutama ekana yönä itki jonkin verran, mutta rauhoittui nopeasti eikä mennyt montaa yötä kun neiti nukkui jo läpi yön. Toki tähän on välillä aina tullut takapakkia, mutta toisinaan edelleen nukkuu aamuun asti. Yleensä menee nukkumaan noin 21 ja herää ensimmäisen kerran noin 4-5 aikaa. Mulla 5 takaraivossa, että sitä ennen en imetä ? Suurin hyöty mikä unikoulusta oli, on se että unenlaatu on tytöllä selkeästi parantunut eikä enää havahdu ääniin ym. Nyt mietin, että se olisi ehdottomasti pitänyt tehdä jo pari kuukautta aikaisemmin. Tai ainakaan ei olisi pitänyt antaa nukahtaa rinnalle. Mutta oikeaa aikaa piti odottaa ? Tsemppiä öihin!
Maria sanoo
Kuulostaapa tutulle. Meilläkin ennätys on just tuo 8-1/2 yöllä unipätkä, mutta useimmiten uni katkeaa jo moneen kertaan ennen tätä. Tähän asti oon vaan antanut tissiä joka kerralla, niin hän nukahtaa saman tein, mutta muutoksia pitäisi varmasti alkaa tekemään että saataisiin jokin tolkku heräilyyn. Esikoisen kohdalla pikkuhiljaa vaan unet piteni, kun mentiin pullolla, mutta tää tissi on selkeesti enemmän addiktoiva 😀
Mannamaria / playfulbus sanoo
Toi on niin raskasta! Yritä siinä sitten väsyneenä miettiä, mikä olisi paras ratkaisu tilanteeseen. Meillä tarvotaan vähän samantyyppisessä suossa eikä mulla mitään suuria neuvoja muuta kuin, että kannattaa yrittää katkaista kierre, itselle sopivalla tavalla, mieluummin aiemmin kuin myöhemmin. Tsemppiä!
Essi sanoo
Äläpä muuta! Kun on valmiiksi väsynyt, niin siinä sitten miettii nopeasti, että jos alkaa tehdä muutoksia, niin joutuu valvomaan entistä enemmän 😀 Ja sitten ei teekkään mitään… Mutta kyllä tässä onneksi ollaan parempaan suuntaan jo menossa 🙂 Kiitos tsempeistä ja sinne myös jaksamista!