Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä ratiopharmin kanssa.
Ihanaa keskiviikkoa tyypit! Tänään käsitellään pitkästä aikaa hyvin tärkeää ja yhtä lempiaihettani, mitä tulee ihmisen yleiseen hyvinvointiin – nimittäin unta ja sen tärkeyttä!
Itse koin pienen valaistumisen viime kesänä, kun sain yksinkertaisesti tarpeekseni järkyttävästä väsymyksestä, jota oli kestänyt lähes putkeen aina kuopuksen raskausajasta taaperovuosiin. Silloin päätin, etten vaan voi valittaa väsymystä jatkuvasti, jos en itse tee asialle mitään. Niinpä päätin myös, että yöunista en enää tingi, vaikka se tarkoittaisi myös vähemmän ”omaa aikaa”, sekä aikaa blogitöille. Unen merkitys terveyteen ja hyvinvointiin on vaan niin valtavan suuri, ettei sitä kannata laiminlyödä, ellei ole aivan pakko.
Tuo kesäinen valaistuminen on tuonut mukanaan paljon positiivisia vaikutuksia omaan arkeen. Oman unen tarpeen tunteminen ja tiedostaminen, on ollut arvartavaa oppia taas vauvavuosien jälkeen, kun lapset ei herättele enää öisin (ainakaan ihan joka yö), ja saa itsekin nukkua yönsä ilman montaa herätystä. Se, että pääsääntöisesti käyn hyvissä ajoin nukkumaan ja pidän huolta säännöllisestä unirytmistä, on poistanut päiväunihaaveilut lähes täysin arjesta. Aamuisin ei enää ole niin vaikea saada silmiä auki ja päivään herää monin tavoin nopeammin ja paremmin. Lisäksi päivät ovat yleisesti paljon energisempiä, kuin vuosi sitten.
Viime vuoden lopulla uniasiat piti ottaa taas mietintään uudella tavalla, kun aloitin uudessa työssä. Uudenlainen arki ja sen rytmi oli itsessään jo oma hommansa omaksua ja pistää järjestykseen. Suurin pulma unirintamalla oli kuitenkin se, että töiden jälkeen aivot kävi iltaisin ihan ylikierroksilla ja rauhoittuminen ennen yöunille käyntiä kävi vaikeammaksi. Olin alkuun todella huono niin sanotusti tyhjentämään pään työjutuista ja sänkyyn mennessä usein iltaisin uni ei vain tullut. Sängyssä tuli pyörittyä ihan liian pitkään valveilla, kun mielessä pyöri milloin työasiat, lasten hoitokuviot tai ihan vaa elämä yleisesti. Jossain kohtaa pelkäsin oikeasti jo, että mulle oli muodostumassa uniongelma.
Härkää oli tartuttava sarvista heti – ennen kuin ongelmasta tulisi niin suuri, että se alkaisi vaikuttaa huomattavasti omaan jaksamiseen. Työssä käyvänä on ihan mielettömän tärkeää, että uni tulee tarpeeksi ajoissa illalla, jotta saa sen tarvittavan määrän unta. Tähän ongelmaan lähdin hakemaan ratkaisua ravintolisästä nimeltään melatoniini – ja tässä kaupallisessa yhteistyössä ratiopharmin kanssa saattekin kuulla, millainen apu siitä on ollut just mulle!
Lähdetään liikenteeseen ihan perusjutuista – mitä melatoniini on? Melatoniini on niin sanottu yöhormoni, joka erittyy aivoissa sijaitsevasta käpyrauhasesta ja sitä myydään ravintolisänä ilman reseptiä. Luontaisen melatoniinin eritys vähenee iän myötä, ja saattaa myös estyä valon vaikutuksesta.
Mihin melatoniinia sitten tarvitaan? Melatoniini on avuksi kehon sisäiselle kellolle, ja sen avulla voidaan säädellä vuorokausirytmiä ja lyhentää nukahtamisaikaa. Sen vaikuttamiselle on olennaista täsmällisyys käytössä – sillä melatoniini tulisi ottaa iltaisin aina samaan aikaan kello 20-23 välisenä aikana.
Kuinka melatoniinin käyttö on minulla toiminut? Onnekseni siitä on löytynyt apu alkaneeseen uniongelmaan. Illat ja yöt on rauhoittuneet selkeästi eikä unta tarvitse enää odotella sänkyyn mennessä pitkään. Käytössäni on ollut Melatoniini Extra Vahva ratiopharm, joka on helppo ottaa iltaisin tabletin muodossa. Olen testannut muutamana iltana myös Melatoniini Travel ratiopharmia, joka on suunniteltu nimensä mukaisesti tällaiseksi ”on-the-go” valmisteeksi, koska se kulkee helposti mukana, ja on myös helppo ja nopea nauttia suuhun liukenevan kalvon muodossa.
Haluan jakaa teille omat vinkkini parempaan uneen, joista on ollut mulle iso apu. Uskon, että nämä muutokset ovat vaikuttaneet positiivisesti mun uneen, sen laatuun ja nukahtamisaikaan – sekä tietysti yleiseen väsymykseen, joka on helpottanut väkisinkin näitä noudattamalla!
5 VINKKIÄ PAREMPAAN UNEEN
- Säännöllistä nukkumaanmenoajat ja pidä niistä kiinni myös viikonloppuisin mahdollisuuksien mukaan. Herää myös joka aamu about samaan aikaan!
- Älä plärää puhelinta enää sängyssä (tää on ollut mun ISO pahe).
- Liikunta ja tasapainoinen ruokavalio. Iltapala on tärkeä unelle – nälkäisenä ei nukuta kunnolla!
- Makuuhuoneen tulee olla pimeä ja viileähkö – kuuma makuuhuone ei oo hyvä.
- Älä mene sänkyyn ennen kuin nukuttaa – ja jos ei nukuta, niin suosittelen paikkaamaan ongelman helposti melatoniinilla noin puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa.
Tottakai mullakin on edelleen viikonloppuja, kun tulee valvottua pidempään, mutta kun se 7-8h unta yössä on enemmän normi kuin poikkeus, niin kyllä hyvin toimii! On niin vapauttavaa, kun ei enää ole jatkuvasti väsynyt ja kiukkuinen! Hyvät yöunet ovat hyvän arjen perusta.
Nyt uniasiat ovat muuten taas normaalia enemmän tapetilla ihan kaikkialla, kun valo on lisääntynyt kevään tullen huomattavasti ja pian käännetään taas kelloja kesäaikaan. Joillakin ihmisillä tuo tunnin muutoskin sotkee rytmiä huomattavasti ja vaikeuttaa nukahtamista, joten näissäkin tilanteissa melatoniinista voi olla apu lyhentämään nukahtamisaikaa.
LUKIJAKILPAILU! Nyt haluaisinkin tietää, missä tilanteissa sinä olet käyttänyt melatoniinia? Kommentoimalla postauksen kommenttiboxiin olette mukana kilpailussa, jossa arvotaan 3kpl Melatoniini Travel ratiopharm 1,9mg 60 kalvoa -tuotepakkausta. TÄSTÄ pääsette tsekkaamaan kisan tarkemmat säännöt ja osallistumisaikaa on viikko eteenpäin, eli arvonta päättyy 3.4.2019. Onnea skabaan!
Parempia unia toivotellen,
Essi
Tags : hyvinvointi, oma elämä, uni
Sarde sanoo
Käytän yleensä talvella joka ilta.. kun aina on pimeetä. Uskon että se tasaa vuorokausirytmiä.
Tiia sanoo
Syön melatoniinia aika usein. 3-vuorotyössä ei voi pitää tiettyä rytmiä yllä…
Sars sanoo
Arjessa lähinnä, ilta aamu yhdistelmät töissä kaipaa nopeaa nukahtamista.
Jenna sanoo
Yövuorojen jälkeen, jotta saan aamupäiväsä kotiiin tultuani unta. Vaikuttaa selkeästi unen laatuun!
K sanoo
Vuorotyöläisenä kun ilta vuoron jälkeen unen saanti on hankalaa ja aamuvuoroon pitää silti jaksaa herätä niin tulee otettua illalla kotiin päästyä melatoniini.
Rosie sanoo
En ole vielä koskaan käyttänyt, mutta pohtinut kyllä kokeilemista!
anna s. sanoo
En ole käyttänyt, monesti olen miettinyt että voisin kokeilla 🙂
Heli sanoo
En ole koskaan käyttänyt melatomiinia, mutta uskon, että tarvetta olisi ollut ja on edelleen. Pikkulapsiarki ja liian vähäiset (aikuiset) sosiaaliset tilanteet laittaa toisinaan mielen myllertämään öisin ja ensimmäisen heräämisen jälkeen pää käy ylikierroksilla, oli kello sitten 1.24 tai 4.42. Tällaiseen voisin tarvita apua melatomiinista!
Minna sanoo
Olen huono nukkumaan laivareissuilla ja siellä olen käyttäny melatoniinia nukahtamisen apuna. Tällä hetkellä uni on taas vähän katkonaista, joten voisin kokeilla olisko melatoniinista apua.
Nelliina sanoo
Talvella kun oli stressiä, käytin melatoniinia. Mukana.
sanna sanoo
Ruuhkavuosien arkeen.
Mia sanoo
Teen 3vuorotyötä, joten usein yövuorojen jälkeen nappasen taas rytmin kääntämiseksi melatoniinin. Taikka joskus myös kun pääsen iltavuorosta, ja aamuun pitäis mennä niin nopeammin pääsen uneen kun nappaan melatoniinin. On toiminut kyllä mulla ja uni on yhtenäistä! ?
Viivi sanoo
Kolmivuorotyötä tehdessä rytmiä joutuu kääntämään pahimmoilleen 4-5 kertaa viikossa, ja säännölliset nukkumaanmeno- ja heräämisajat ovat aivan vieraita käsitteitä. Aikaisemmin yövuorojen jälkeen saatoin valvoskella kaksikin viikkoa väärässä rytmissä, kunnes kokeilin melatoniinia ja onnekseni sain siitä avun. Pelkäsin jo, että 26 vuotiaana joutuu unettomuus- ja unilääkekierteeseen, mutta onneksi apu löytyi tästä. 🙂