Blogi on toteutettu WWF:n ja Indieplacen yhteistyönä ja sitä on tuettu ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin
Kymmenen päivän päästä kaikki valot sammuvat jälleen ja kynttilät syttyvät, kun vietämme joka vuotuista maailman suurinta ilmastotapahtumaa, eli Earth Houria lauantaina 28.3. Tapahtumaan on kutsuttu kaikki, ja juuri nyt siihen on erityisen helppo ottaa osaa, kun kotona vietettävä aika on kasvanut kaikissa perheissä. Yksinkertaisuudessaan tapahtuman keskiössä on symbolinen valojen sammuttaminen ilmaston puolesta, jolla jokainen meistä voi ilmaista huolensa ilmastokriisistä ja maapallon tilanteesta maamme päättäjille.

Tänä vuonna meillä Earth Hour -tapahtuma vietetään paitsi koko perheen kynttiläillallisella, niin myös puhumalla lapsille aiheesta. Olen sitä mieltä, että lapsia on äärettömän tärkeä opettaa ympäristötietoisiksi pienestä pitäen, ja saada heidät ymmmärtämään, miksi meidän jokaisen tulisi huomioida luonto jokapäiväisessä arjessa. Itseasiassa on ollut tosi ilahduttavaa huomata miten meidän eskari kantaa huolta jo roskaamisesta ja kierrättämisestä – nämä keskustelut lasten kanssa ei todella mene kuuroille korville!


Viime vuosina WWF on korostanut Earth Hourin teemana ruokaa, ja erityisesti ilmastoystävällistä syömistä, jota meistä jokainen voi helposti kokeilla ja toteuttaa arjessaan. Tämä on järkeen käypää, kun toteaa sen faktan, että ruoka muodostaa viidenneksen meidän suomalaisten hiilijalanjäljestä. Se on paljon – nimittäin yhtä paljon kuin liikenne, mikä kuulostaa omaan korvaan melko hurjalta. Ruokavalinnoillamme on siis todella merkittävä vaikutus sekä ilmastoon, että myös luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen.
Tästäkin syystä meillä on tehty muutoksia ruokailutottumuksiin, ja pyritty tekemään pieniä ilmastotekoja viikoittain. Jo pidemmän aikaa ollaan pyritty vähentämään lihan kulutusta, ja laittamaan kasvisruokaa yhä useammin. Sillä yksinkertaisesti syömällä vähemmän lihaa, ja enemmän kasviksia voimme osaltamme jo vaikuttaa maapallomme tulevaisuuteen. Matkaa on vielä paljon, sillä punaista lihaa tulisi syödä ilmaston kannalta korkeintaan kerran viikossa.


Me kokkailtiin jo ennakkoon Earth Hour -hengessä tällä viikolla meidän uutta kasviruokalempparia – avokadorisottoa. Tämä helppo risotto oli niin hyvää, että resepti on pakko jakaa teillekin. Jos siellä joku innostuisi vaikka tapahtumapäivänä kokkailemaan juuri tätä herkkua, joka vie koko perheen kielet mennessään!
A V O K A D O R I S O T T O
- 3 pienehköä avokadoa
- 3dl risottoriisiä
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1kpl kasvisannosfondi
- 4rkl pestoa
- 1dl parmesania
- 8dl vettä
- mustapippuria
- 2rkl oliiviöljyä
- tuoretta basilikaa
Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulit. Kuullota niitä hetki oliiviöljyssä paistokasarissa, jonka jälkeen lisää risottoriisit sipulien sekaan ja jatka kuullottamista, kunnes risotto ”lasimaistuu”. Lämmitä vesi kattilassa ja sulata sinne annosfondi. Tämän jälkeen lisää kasvislientä hiljalleen riisin joukkoon niin, että aina lisäämäsi määrä on ehtinyt imeytyä riisiin ennen kuin kaadat lientä lisää. Kun kaikki neste on käytetty, mausta risotto pestolla, pippurilla ja lisää parmesanijuustoraaste. Viimeisenä pilko avokadot pieniksi kuutioiksi ja lisää risoton sekaan, äläkä tässä vaiheessa enää kuumenna. Viimeistele tuoreella basilikalla ja tarjoa heti!


Tässä kohtaa mä haastan teidät kaikki lukijat mukaan ottamaan osaa paitsi Earth Hour -tapahtumaan, niin myös ottamaan ilmastoasiat puheeksi lasten kanssa! Klikkaa itsesi mukaan ja osoita tukesi ilmastolle osallistumalla tapahtumaan myös Facebookissa – tapahtumaan pääset TÄSTÄ!
Jos ideoita juttutuokioihin kaipaatte, niin helposti se onnistuu juurikin vaikka kokkailun lomassa – mm. kuinka ympäristölle tekee hyvää, että liharuokia korvataan kasviksilla? Ja kuinka kaikki mitä elääksemme tarvitsemme tulee maapallolta, ja jos maapallo ei voi hyvin, niin pian ihmisetkään eivät voi. Tai kuinka puhdas vesi on oikea etuoikeus meille, ja sitä ei pidä tuhlaillen käyttää. Tietysti myös ruokahävikistä on lapsille hyvä puhua, ja kuinka ruokaa pitää ottaa just sen verran, mitä jaksaa syödä, koska sitä ei saa heittää hukkaan.
Parhaassa tapauksessa koko Earth Hourin vietto on lapsille yksi suuri elämys, josta voi tulla kauaskantoinen koko perheen perinne, joka jää muistoihin ja josta luonto kiittää isosti. Parhaassa tapauksessa tempauksen ansiosta kasvisruokailu lisääntyy myös monissa perheissä tämän myötä pysyvästi, joten olisi ihanaa jos lähtisitte sankoin joukoin mukaan!


Me ei olla täydellisiä kuluttajia ruoan tai muidenkaan hyödykkeiden osalta, mutta opimme jatkuvasti uutta ja haluamme tehdä parempia valintoja arjessamme. Parannettavaa riittää monella saralla, mutta tärkeintä on, että halu vaikuttaa löytyy ja pienilläkin asioilla on iso merkitys. Näin elämäntavoista tulee jatkuvasti kestävämpiä, ja muutoksia omaan toimintaan alkaa tulla jo luonnostaan huomaamattakin. Jo se yksikin kasvisruokapäivä viikossa vaikuttaa huomattavasti – joten jos et oo vielä kokeillut, niin nyt olisi korkea aika!
Meillä vietetään 28.3 lauantaina Earth Houria klo. 20.30-21.30, toivottavasti teilläkin! Meillä lapset on normaalisti tuohon aikaan jo nukkumassa, mutta tällä kertaa, kun luvassa on spesiaali-ilta, niin valvotaan koko perhe hyvän asian puolesta. Ja niin kuin sanottu, parhaassa tapauksessa Earth Hourista muodostuu vuosia kestävä elämyksellinen perinne!
Ja jotta meillä kaikilla olisi entistäkin helpompaa hypätä mukaan, niin toivoisin nyt teiltä lisää ideoita kasvisruokailuihin – huikkaa lemppari kasviruokasi kommentiboxiin!
x Essi
Tags : Earth Hour, ilmasto, kasvatus, perhelifestyle, puheenaiheet, ympäristö
Jätä kommentti